Monthly Archives: June 2011

Слоеви

Колку е тежок рударскиот живот доволно опишува познатата изрека „рударскиот леб има седум кори“. Појаснување – рударите копајќи „изеле“ седум кори од земјината обвивка за на површина да го извадат толку потребниот јаглен. Advertisements

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Тежина

Една мошне мудра поговорка на рударите гласи вака: – Каде и да копаш, што и да копаш – земјата е подеднакво тврда.

Posted in Uncategorized | Leave a comment